Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Αλλάζει πρόσωπο η παραλία του δήμου Γεροσκήπου

Το πρώτο βήμα για τη μετατροπή της παραλίας του σε ένα πολυχώρο υψηλών προδιαγραφών, επιπέδου των πιο φημισμένων παραλιών παγκοσμίως, κάνει ο Δήμος Γεροσκήπου. Η δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να βγει σε προσφορές για την ανάπλαση του πρώτου τμήματος του παραλιακού της μετώπου, που εκτείνεται μεταξύ των ξενοδοχείων «Ιμπίριαλ» και «Φαέθων».


Εντός των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Γεροσκήπου Τάσου Κούζουπου στον «Φ», θα προκηρυχθούν οι προσφορές για την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων για την ανάπλαση που θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την ολική ανατροπή της εικόνας που είναι γνωστή για δεκαετίες στην παραλιακή περιοχή Γεροσκήπου.


Ο συνολικός σχεδιασμός προνοεί τη δημιουργία παραλίας υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών ως προς τον θαλάσσιο χώρο, αθλητικά κέντρα κατά μήκος της, χώρους πρασίνου και αναψυχής, πεζοδρόμους και χώρους εστίασης, σε ένα μοναδικό στη λειτουργία του σύνολο που θα θυμίζει φημισμένες παραλίες του εξωτερικού.


Ο σχεδιασμός συνιστά μια ολική ανατροπή της λειτουργίας της παραλίας μιας δημοτικής Αρχής όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και παραπέμπει ευθέως σε παραλίες του εξωτερικού που θυμίζουν «πολυχώρους» αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.


Βάσει των σχεδίων, με επίκεντρο το υφιστάμενο εστιατόριο του ΚΟΤ διαμορφώνονται νέοι χώροι στάθμευσης στα ανατολικά, που θα εξυπηρετούν και το υφιστάμενο Αθλητικό Κέντρο με το Κολυμβητήριο και το γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ τρεις εγκάρσιοι άξονες θα οδηγούν τους πεζούς προς την παραλία.


Στην ανατολική πλευρά των κτιρίων θα χωροθετηθεί στάδιο Βeach Volley 1.500 ατόμων με όλες τις αναγκαίες βοηθητικές εγκαταστάσεις, αίθουσα εκδηλώσεων για 200 άτομα, καφεστιατόριο και υπαίθριους χώρους αναψυχής.


Στην καρδιά του οικοδομικού συγκροτήματος, χωροθετείται ανοιχτή πλατεία τοπιοτεχνημένη με καθιστικούς χώρους, χώρους πρασίνου, συντριβάνια και παιγνιδότοπους.
Παραπλεύρως, η μελέτη προνοεί τη δημιουργία ενός πολυχώρου με χώρους εστίασης διεθνών αλυσίδων και με μπαράκια.


Η μελέτη προνοεί επίσης τη δημιουργία χώρων υγιεινής και αποδυτηρίων κατά μήκος της παραλίας, αλλά και μικρά αναψυκτήρια-παγωταρίες. Οι εγκαταστάσεις αυτές προβλέπεται να τοποθετηθούν ανά 200 μέτρα επί της παραλίας.


Βάσει της μελέτης, η παραλία της Γεροσκήπου διαμορφώνεται σε δύο ζώνες, εκ των οποίων η βορειότερη θα είναι καλυμμένη με γρασίδι. Μικροί πεζόδρομοι από φυσικά υλικά θα διασχίζουν τις δύο αυτές ζώνες διευκολύνοντας τη μετακίνηση των επισκεπτών μέσα από τις διατεταγμένες σειρές κρεβατιών και ομπρελών θαλάσσης.


Ένα νέο beach bar στη θέση του υφιστάμενου με εκτεταμένα στέγαστρα και καθιστικούς χώρους, συμπληρώνει την ολική ανατροπή στην παράλια περιοχή του Δήμου Γεροσκήπου.


Ο δήμαρχος Τάσος Κούζουπος, επιβεβαίωσε μιλώντας την Κυριακή στον «Φ» τις πρόνοιες της μελέτης, κάνοντας λόγο για έργο που θα αλλάξει τις ισορροπίες και θα καταστήσει τη Γεροσκήπου προορισμό επιπέδου ξένων χωρών, διάσημων για τις παραλίες και τις υπηρεσίες τους.

Στον αέρα πλέον τα φωτοβολταϊκά του Φάρου στην Κάτω Πάφο

Η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών απέρριψε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Φ», την κατακύρωση του Δήμου Πάφου προς συγκεκεριμένο προσφοροδότη για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στον πεζόδρομο του Φάρου στην Κάτω Πάφο.


Η απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής εκδόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με αυτήν η αρχική απόφαση του Δήμου να κατακυρώσει το έργο στον δεύτερο ακριβότερο προσφοροδότη ακυρώνεται.


Πρόκειται για απόφαση κομβικής σημασίας, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, δεδομένου ότι πρόκειται για μια δαπάνη της τάξης των 800 χιλιάδων ευρώ, που ήδη θεωρήθηκε από πολλές πλευρές ως απίστευτα υψηλή για το μέγεθος του έργου. Επιπρόσθετα, στο διάστημα που μεσολάβησε από την προσφυγή της εταιρείας που υπέβαλε χαμηλότερη προσφορά, μεσολάβησε η εμπλοκή υπηρεσιών του «Νατούρα» και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος που έθεσαν θέμα σοβαρών παρατυπιών σε προστατευόμενη περιοχή.


Μετά την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Πάφου μελετά τα δεδομένα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, προκειμένου να εισηγηθεί τον τρόπο περαιτέρω χειρισμού της υπόθεσης από πλευράς δημοτικής Αρχής.

Χώρους στάθμευσης προωθεί η Πάφος για επίλυση του κυκλοφοριακού

Παρά την οικονομική στενότητα που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη κρίση, μικρά έργα στην Πάφο θα προωθηθούν για τη διευκόλυνση των δημοτών και επισκεπτών της πόλης. Σε αυτά τα πλαίσια, η δημοτική Αρχή θα συνεχίσει τον προγραμματισμό για την υλοποίηση έργων «χαμηλού βεληνεκούς», όπως η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης.


Σε αυτά τα πλαίσια, ο Δήμος Πάφου θα προωθήσει την κατασκευή δύο νέων μικρών χώρων στάθμευσης. Το ένα αφορά σε τεμάχιο που παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτηρίο Πάφου επί της λεωφόρου Ελλάδος, ενώ το δεύτερο αποτελεί ιδιωτικό τεμάχιο για το οποίο ο Δήμος απέρριψε αίτημα του ιδιοκτήτη για λειτουργία ανθοπωλείου-φυτωρίου ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος στάθμευσης. Μιλώντας στον «Φ» ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος ενέγραψε σχετικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επεσήμανε ότι θεωρεί τη δημιουργία των χώρων στάθμευσης στα διαθέσιμα τεμάχια γης, ως φλέγον για την πόλη και κυρίως το κέντρο της.


«Εκτιμώ πως η δημιουργία χώρου στάθμευσης», ανέφερε ο κ. Σαββίδης, «είναι θέμα που μπορεί να προωθηθεί άμεσα και χωρίς αξιόλογο οικονομικό κόστος για τη δημοτική Αρχή. Ειδικότερα, η δημιουργία του χώρου στάθμευσης επί της λεωφόρου Ελλάδος, σε ένα από τα πλέον εμπορικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης μας, είναι ενέργεια που πρέπει να προωθηθεί άμεσα».