Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Aνάπλαση του κυκλικού κόμβου Κονιών

Ο Δήμος Πάφου υπέγραψε χθες τη σύμβαση με τους μελετητές που κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την εκπόνηση των κατασκευαστικών σχεδίων της ανάπλασης του κυκλικού κόμβου των Κονιών, που είναι πλέον η νέα είσοδος της πόλης από τον αυτοκινητόδρομο.

Η σύμβαση προβλέπει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών σχεδίων μέχρι τέλος του 2010 και προκήρυξη προσφορών, ώστε την άνοιξη του 2011 να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα και να ολοκληρωθούν παράλληλα με την ολοκλήρωση της ανέγερσης των νέων κτηρίων της ΑΗΚ στην περιοχή. Το έργο υπολογίζεται να κοστίσει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και μέρος της δαπάνης θα καλυφθεί από τα αντισταθμιστικά οφέλη που είχε ο δήμος από την ανάπτυξη που επιχειρεί στην περιοχή η ΑΗΚ.


Τα σχέδια
Για τη διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός στον οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο η μελέτη των αρχιτεκτόνων Χρύσανθου Χρυσάνθου και Ηρακλή Παπαχρίστου. Η αρχιτεκτονική πρόταση προβλέπει την κατασκευή ενός ελλειψοειδούς δίσκου μνημειακού χαρακτήρα με γεωμετρικά σχήματα. Σύμφωνα με τους μελετητές, η κατασκευή θα είναι λιτή και θα κυριαρχεί το νερό και η χαμηλή βλάστηση του πρανούς που θα πλαισιώνει το δίσκο. Το ελλειψοειδές συντριβάνι θα έχει τρισδιάστατη μορφή και θα δίνει ζωντάνια και ιδιαίτερη δυναμική στο χώρο. Ο φωτισμός του χώρου θα γίνεται με φωτοβολταϊκά συστήματα ενώ για το νερό που θα χρησιμοποιείται θα γίνουν διατρήσεις και θα ληφθεί μέριμνα για κατασκευή δεξαμενών αποθήκευσης.

Ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης εισέρχεται σε φάση υλοποίησης.


(ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου